Jag, Livsstil

Livet som småbarnsförälder

Livet som småbarnsförälder

Livet med vår 8 månaders lilla tjej Elin är precis så fantastiskt som jag hade tänkt mig innan jag fick barn. Hon är så fylld med liv och ger så mycket glädje varje dag. När de stora bruna ögonen tittar på mig så spelar det ingen som helst roll hur jag mår. Eller vilket sinnestillstånd som jag befinner mig i. För det slutar ändå alltid med att jag ler. Men det jag egentligen tänkte att jag skulle skriva om här och nu var detta. Hur är det är att vara föräldrar när den ena föräldern sitter i rullstol?

Jag vill inte linda in saker och ting utan berätta precis som det är. När vi fick reda på att vi var gravida så började vi direkt att planera och kolla upp olika alternativ när det gällde sängar, bilbarnstolar och skötbord. De skulle ju inte bara passa vårt barn utan även funka för den av oss föräldrar som sitter i rullstol (pappa). Hur skulle vi lösa detta på bästa sätt?

Så här har vi gjort

Vi började med att leta på Google. För vi tänkte väl att vi ändå inte kunde vara det enda par i Sverige som skall ha barn där den ena parten sitter i rullstol. Vi hittade en hel del bra saker med olika lösningar för attt underlätta. Till exempel så finns det bilbarnstolar som är justerbara så att de går att vrida för lättare i- och ur-lastning. När det gällde barnvagn så letade vi ganska länge. Vi ville ha en som var så pass lättmanövrerad så att någon i rullstol kunde köra den.

En annan sak vi också letade efter när det gällde barnvagn var att handtaget skulle gå att vika ner. Så pass mycket att den i rullstol skulle kunna kunna skjuta på vagnen och köra den utan problem. Men efter en hel del letande så löste sig även detta. Så mitt tips till er som är i en liknande situation och letar precis som vi gjort är väl helt enkelt att ge inte upp. Det finns bra och väl fungerande saker att få tag i även till föräldrar i rullstol.

Livet med
Elin och Kristoffer

Allt är inte alltid guld och gröna skogar

Det finns en del saker som vi inte visste om innan Elin kom. Det är till exempel att Kristoffer har problem att hålla Elin när han sitter i sin rullstol. Det har att göra med att rullstolen är så lätt att om han lutar sig bakåt så finns risk att han faller. Så han måste sitta och spänna kroppen och det blir jobbigt i längden. Det har vi löst här hemma genom att han flyttar över i soffan. Då kan Elin och Kristoffer sitta och mysa där. Det finns minst 100 andra sådana här olika lösningar till som vi fått hitta längs vägen men man får helt enkelt plocka fram sin kreativa sida och improvisera.

En av de saker vi inte löst är om Elin är på golvet. Då har Kristoffer problem med att plocka upp henne därifrån. För mig så är det så klart inga problem men jag ser att det gör Kristoffer frustrerad. Han och Elin har så fin kontakt och hon älskar sin pappa över allt annat. När hon ser sin pappa så lyser hon upp som en sol. Det värmer mitt hjärta.

Kram