Livsstil, Mode

Hur ofta köper du jeans?

Hur ofta köper du jeans?

Hur ofta köper du jeans, frågade jag Kristoffer härom dagen? Egentligen så vet jag svaret eftersom vi bor ihop. Min fråga var mer inriktad till om klädköpet har förändrats från när Kristoffer var yngre till nu. Hans svar var att det inte har det.

Nu undrar du kanske varför jag ställer denna fråga till honom? Kristoffer köper i genomsnitt ett par jeans i månaden. Jag köper i genomsnitt ett till två par jeans per år. När kläder inte är anpassade så slits de oftare än när de är anpassade. När passformen inte är optimal så kasar byxorna neråt och då slits de vid till exempel rumpan. Det blir stora hål och det gör att byxorna till slut går sönder helt.

Köper jeans
Jeans

Jeans och miljöpåverkan

Visste du att det går åt ca 10 000 liter vatten och 1,5 kilo kemikalier för att producera ett par jeans? Anledningen till att jeans är en så stor miljöbov är att jeans tillverkas av bomull och för att tillverka ett kilo bomull går det år mellan 7 000 till 29 000 liter vatten.

Vi behöver tänka mer på vad vi köper och hur ofta vi köper till exempel jeans. I Sverige så köper vi 1,67 par jeans per år och person. Om man istället får ner den siffran till 1,0 jeans per person och år så har man halverat miljöpåverkan.

Om vi kan ha våra jeans längre så påverkar det också miljön på ett positivt sätt. Detta att de jeans som jag tillverkar skall hålla länge är en mycket viktig del i min produktion plus att jag vill att alla våra kläder ska vara tillverkade av miljövänlig bomull. Klädkollektion HUMAN är tillverkad av tyg som har blivit över från tidigare produktioner. Det är viktigt för mig att de kläder som jag tillverkar inte påverkar miljön för mycket. Det är något som jag absolut kommer att fortsätta att sträva efter så länge som jag tillverkar kläder.

Kram