Forskning, Livsstil, Tips

Funktionsnedsättning

Hej! Vad är egentligen skillnaden mellan funktionshinder och funktionsnedsättning?

Idag så skiljer man mellan orden funktionshinder och funktionsnedsättningJag kommer att i detta inlägg reda ut vad skillnaderna egentligen är.

Funktionshinder – ett hinder att klara av vardagen

En person kan ha en eller flera olika funktionsnedsättningar. Det som utgör ett hinder för att personen skall kunna klara av sin vardag är ett funktionshinder. Med detta i åtanke så kan således olika hinder vara till exempel att personen inte kan komma in i offentliga byggnader eller möjligheten till att få ett bra arbete. Hur som helst så är detta bara ett par exempel och det finns så många fler.

Exempel på olika hinder som en person som har en funktionsnedsättning kan mötas av;

  • Om du är rullstolsburen eller använder rollator så kan en trappa eller att komma in i en butik vara ett funktionshinder.
  • Har du nedsatt hörsel så kan det som sägs på tv:n eller på bion vara ett funktionshinder. Om texten är textad så underlättar det för personen som har en hörselnedsättning avsevärt.

Jag vill förtydliga att följaktligen finns det olika hinder för olika funktionsnedsättningar och några av dessa kan vara att texter inte är lättlästa eller att det inte finns ramper in i offentliga byggnader/lokaler.

Funktionsnedsättning funktionshinder
En funktionsnedsatt person som sitter i rullstol och som är förlamad från midjan och neråt. I bakgrunden finns det en gräsmatta och några få buskar.

Funktionsnedsättning är en nedsatt förmåga

Den som har en nedsatt förmåga som exempelvis hörselnedsättning eller en förlamning i sina ben har en funktionsnedsättning. Dessa kan vara permanenta eller bara tillfälliga nedsättningar/förmågor. I sin tur så kan orsaken vara fysisk, psykisk eller intellektuell.

För personer med en funktionsnedsättning så kan konsekvenserna av detta funktionshinder se väldigt olika ut. Det kan handla om allt från att inte kunna utföra olika aktiviteter eller möjligheten att få leva ett “normalt” liv. Det kan i sin tur leda till att personen har svårigheter till att få ett bra arbete och/eller ha svårigheter med att ha ett socialt umgänge.

De personer som har en funktionsnedsättning och som inte kan klara sig på egen hand kan av denna anledning ha rätt till personlig assistans.

Funktionsnedsättning i Sverige

I Sverige så finns det cirka 1 500 000 svenskar som har en eller flera funktionsnedsättningar. Hur som helst så är andelen funktionshindrade i världen cirka 10 -15% av den totala befolkningen.

Som en sista punkt här så vill jag förtydliga att det finns olika svårigheterna för människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Dessa kan varierar kraftigt och kan vara allt från nedsatt hörsel, att man är rullstolsburen, dyslexi, ADHD eller något helt annat. Här nedan har jag listat upp några hinder som dessa personer kan mötas av. Det nedanstående är naturligtvis bara exempel och det finns givetvis många fler.

  • Hörselnedsättning betyder att personen inte kan höra vad som sägs.
  • Med blindhet menas att personen inte kan se.
  • Att vara förlamad innebär att personen inte kan röra eller använda till exempel sina ben eller armar.
  • Vid dyslexi så har personen svårigheter att läsa och skriva.
  • ADHD betyder att personen bland annat har svårt att sitta stilla.

Sist men inte minst så vill jag uppmärksamma dig om att du NU kan registrera dig för mina nyhetsbrev här, och vill du läsa mer om vad nyhetsbreven kommer att innehålla framöver så då gör du det här.

Slutligen så vill jag avsluta detta inlägg med att berätta att det första nyhetsbrevet kommer att skickas ut inom kort. I detta nyhetsbrev kommer det att finns med ett erbjudande till dig. Vill rikta ett stort TACK till er alla som redan har signat upp er för mina nyhetsbrev.

Trevlig helg!

Kram