Jag, Livsstil, Tips

Att köra bil

Hej! Att köra bil som funktionshindrad, är det verkligen möjligt?

Jag vill med detta och flera av mina inlägg visa att det går att leva ett normalt “Svensson” liv även som funktionshindrad. Det är därför som jag med jämna mellanrum lägger in inlägg om mitt och Kristoffers privatliv. Kristoffer tog sitt körkort redan som 16 åring, något som krävde att han sökte dispens för detta. Det är faktiskt han som kör bilen mestadels när vi ska iväg någonstans. Han älskar att köra bil medans jag inte är lika förtjust i det. Så fort vi ska på längre resor så kör han och helt ärligt så tycker jag det är rätt så skönt att sitta på passagerarsättet. Jag har betydligt mycket bättre lokalsinne medans Kristoffer är grymt duktig på att köra bil. Där kompletterar vi varandra faktiskt rätt så bra.

Köra bil
Här kör Kristoffer bilen med hjälp av ett handreglage på väg över Ölandsbron.

Anpassning av bil

På samma sätt som vårt hem är anpassat så kan man anpassa bilen efter Kristoffers behov. Det som man har gjort för att Kristoffer ska kunna köra bilen (som i grundläget är automatväxlad) är att man har installerat ett handreglage på höger sida. Detta handreglage används för att gasa och bromsa bilen. Men man kan också ställa in handreglage så att det går att styra andra funktioner såsom hel/halvljus, vindrutetorkare, spolare och signalhorn. Dessa funktioner har Kristoffer trots allt valt bort. Han använder de “vanliga” funktionerna runt ratten precis som jag gör. Det anpassningar som Kristoffer har är absolut inga standardlösningar utan allt provas ut och anpassas individuellt.

När det gäller olika anpassningar till bilar så kan man söka sk anpassningsbidrag som bekostar i alla fall större delen av anpassningen om man får det hela godkänt. Man måste dock ha intyg från läkare och i vissa fall andra på att man verkligen behöver dessa anpassningar. Det finns såklart en massa fler saker att ta upp gällande detta med anpassning av bil än det jag skrivit här. Så mitt absoluta tips för dig som skall anpassa en bil för dig själv eller någon närstående är att googla på ämnet bilanpassning.

Ett stort tack!

Slutligen så vill jag tacka er för era kommentarer här och på Facebook kring mitt inlägg om rullstolsburen/rullstolsbunden.

De flesta säger rullstolsburen men ni har också givit förslag såsom rullstolsanvändare och att jag har en rullstol med mig. När vi till exempel skall boka hotellrum eller besöka något ställe så säger vi ofta att min man sitter i rullstol eller är rullstolsburen.

Kram