Anpassade kläder är framtiden!
Det internationella modeföretaget Who What Wear säger att anpassade kläder är framtiden. De pratar på sidan mycket om hur viktigt kläder är för oss människor. Detta är ju ett ämne som även jag har skrivit mycket om här på bloggen. Oavsett om vi tänker på kläder medvetet eller ej så är det en viktig del i våra liv. Den uppskattade köpkraften inom anpassade kläder är idag ca 490 miljarder dollar vilket ju är oerhört mycket. Å andra sidan så har detta med att till exempel anställa funktionshindrade modeller för att inte nämna att producera anpassade kläder, gått oerhört långsamt.
Men det finns faktiskt idag tre modeskapare som verkligen satsat mycket på anpassade kläder.
Meredith Aleigha Wells, co-founder av Social Surge
Meredith Aleigha Wells som själv är funktionshindrad har alltid varit intresserad av mode. Innan hon startade sin klädkedja, Social Surge, så fick hon ofta välja mellan funktion eller mode när det kom till kläder. Hon kom till en punkt av frustration när hon inte hittade kläder som satt bra. Hon fick på olika vägar kontakt med de som senare kom att bli hennes medarbetare och de startade Social Surge. De saluför sig som en klädkedja för alla människor.
Meredith menar att de på Social Surge ser mode på ett lite annorlunda sätt och pratar inte om anpassade kläder. Hon kallar det för universell design. Dessa kläder kan användas av alla människor utan anpassning eller funktionaliserad design.
Stephanie Thomas, grundare av Cur8able
Stephanie har själv ett funktionshinder och startade sitt företag Cur8able för tio år sedan som en stylingtjänst. Hon har specialiserat sig på att designa kläder. för personer som har ett funktionshinder. Hon vill uppmuntra människor oavsett funktionshinder eller ej att klä sig som de vill. Framtidens kläder kommer att vara universellt utformade hävdar Stephanie.
Stephanie säger att modebranschen har missat målet när det gäller att inkludera snygga kläder på rätt sätt. Hon menar att alla ju kan bli skadade eller bli funktionshindrade. Personer som är funktionshindrade är världens störta minoritetsgrupp enligt Stephanie. Man kan inte lösa problemet med anpassade kläder genom att skicka pressmeddelande om ”design för alla”. Detta borde branschen ha gjort för länge sedan. Frågan är nu hur modebranschen ser till att få med anpassade kläder i sina. utbud. Om nu branschen väljer att vara mer inkluderande så måste man till exempel anställa personer som har en funktionsnedsättning för att inte nämna detta med att sedan ge dessa anställda rimliga löner precis som alla andra.
Mindy Scheier, CEO och grundare av Runway of Dreams
Mindy har en son som har den sällsynta muskelsjukdomen muskeldystrofi. Han kom hem en dag och krävde att få ha jeans som alla andra på hans skola. Tidigare hade han alltid bara kunnat ha på sig mjukisbyxor. Så Mindy tog sina kunskaper i modedesign och satte sig vid köksbordet. Hon tog ett par jeans och modifierade dem med kardborreband och kreativa sömmar.
Hon funderade länge på denna klädutmaning efter att den var avklarad. Om min son har sådana bekymmer, hur många fler som också har en funktionsnedsättning har då inte det? Så hon började forska i ämnet. Efter att hon hade avslutat sin forskning så utvecklade hon Runway of Dreams Foundation. Denna fond har som mål att förändra modebranschen. Mindy berättar att hon är hedrad över att sedan år 2016 få ingå i ett samarbete med Tommy Hilfiger. Klädmärket Tommy Hilfiger Adaptive är den första klädkollektion någonsin som har lanserat anpassade kläder för barn. Nu finns Tommy Hilfiger Adaptive både för barn och vuxna.
Anpassade kläder enligt Mindy betyder att kläderna skall vara lättare att ta av och på. Hon belyser att anpassade kläder inte är brist på stil. Kläder som är anpassade har modifierats med funktioner som exempelvis kardborreband, magnetstängning samt justerbarhet på kläderna. Dessa ändringar av kläder kan implementeras i vanliga kläder och design, säger Mindy. Då kan mode och design leva tillsammans.
Framtiden är anpassade kläder
Hur som helst så är detta några exempel på designers, stylister eller människor som har samarbete med olika klädmärken som har anpassade kläder i sina kollektioner. För det första så hoppas jag att klädbranschen kommer att förändras och att kläder för funktionshindrade kommer att säljas tillsammans med kläder som inte är anpassade. För det andra så behöver klädbranschen förändras med tanke på att mänskligheten blir allt äldre, människor skadas oftare i olyckor och/eller drabbas oftare av olika sjukdomar. Allt detta gör att vi har ett allt större behov av anpassade kläder. Som världen ser ut idag så är klädbranschen endast inriktad på försäljning av kläder till människor som är utan funktionshinder.
Jag hoppas ni vill fortsätta att diskutera detta med mig för jag har många tankar och idéer om detta ämne. Så gör din röst hörd här på bloggen!
Avslutningsvis så vill jag önska er en fin måndag och hoppas att ni får en fin vecka.
Kram
2 svar på “Anpassade kläder är framtiden”