Livsstil, Mode, Tips

Vad säger din stil om dig?

Vad säger din stil om dig?

Din stil säger mycket om vem du är som person. När vi möter någon på stan så förmedlar vi en hel del till de vi möter via våra kläder. Helt omedvetet. Det vi förmedlar tar endast några mikrosekunder för den du möter att snappa upp och därigenom bilda sig en första uppfattning av dig. Hur som helst så förmedlar vi hur vi vill att andra ska se oss med den klädstil vi väljer att ha. Men det påverkar även hur vi ser på oss själva. Vilken klädstil har du och varför har du just dessa kläder?

Hur klär du dig

Kulturella och geografiska skillnader spelar stor roll här. Vi klär oss olika beroende på var i världen vi bor och beroende på saker som religion, ekonomisk status med mera. Detta är i och för sig inget nytt. Förr så hade vi kläder för att skydda oss mot solen och/eller att hålla oss torra. Idag så har kläder en helt annan betydelse. Vi visar helt enkelt vem vi är (eller vill vara), vår ekonomiska status och sådana saker. Kläder har helt enkelt blivit en statussymbol.

Det finns en studie som George Taylor (1926) har gjort som visade att under lågkonjuktur så hade kvinnor långa klänningar och när det var högkonjuktur så var klänningarna korta. När det gäller det världsekonomiska läget så kan man även idag se olikheter när det gäller valet av kläder. Även om det kanske inte visar sig i form av lång eller kort kjol.

Det finns mycket forskning i modepsykologi och jag tycker detta är ett superintressant ämne. Saker som hur vi uppfattar olika saker som exempelvis en viss färg skiljer sin från olika kulturer. Men det är inte enbart hur vi uppfattar olika färger utan hur vi bär olika kläder samt hur vi sätter ihop olika plagg. Mycket intressant!

Din stil
Kläder som hänger på en galge utanför en klädbutik.

Vad vill jag egentligen säga med detta?

Vad säger då din stil om dig? Det finns studier som visar att det har en stor betydelse vid en anställningsintervju eller om man ska gå på en date vilka kläder man väljer att bära. Som jag skev i början så tar det endast några mikrosekunder för den vi möter att bilda sig en första uppfattning om dig.

Detta med “vad din stil säger om dig” är väl en sak för en människa i mängden, men vad händer om man då avviker från normen och till exempel sitter i rullstol? Gäller då samma regler eller ser de annorlunda ut? Vilka möjligheter har man då om man ska gå på fest, anställningsintervju eller på en date? Man vill ju kunna känna sig fin och att de kläder man bär sitter bra. För mode och stil är detsamma om man sitter i rullstol eller ej. Vi blir även till stor del bemötta av andra på samma sätt.

Sist men inte minst så vill jag påminna om Wheelwear’s 5 års jubileum som gör att du får 5% rabatt i webbutiken när du använder koden WHEELWEAR5. Det gäller på hela sortimentet och fram till på söndag den 25/4 2021.

kram