Passform, Tips

Tidningen New Mobility

Hej!

Tänkte nu tipsa om en tidning som heter New Mobility (du kan läsa tidningen här). Tidningen riktar sig till rullstolsburna som vill leva ett aktivt och hälsosamt liv och den grundades av Sam Maddox år 1989. De som skriver i tidningen är själva alla rullstolsburna. TIPS – Tidningen finns också som E- tidning och du kan ladda ner tidningen gratis. Bra va?

Har även hittat en artikel med rubriken ”Adaptiva kläder skakar världen” som kom i mars 2017. Artikeln handlar om LA Fashion Week och modellerna som visar upp kläder på catwalken har alla någon form av funktionshinder. På LA Fashion Week fanns även ett ryskt företag med och visade upp sina kläder på catwalken. Företaget, som heter Bezgraniz Coutur, har som mål att förändra hur välden ser på mode.

”Samhället skapar funktionshinder via otillgänglighet och stereotypa attityder”, säger Urusova som är en av grundarna av Bezgraniz Couture. Urusova fortsätter ”Mode och kläder är en av de mest effektiva lösningarna för att ändra sinnet och hur de presenteras är nyckeln till att skapa denna förändring.” Bezgraniz Couture startades 2008 och namnet betyder utan gränser på ryska. Företaget vill att samhället ska bredda sin uppfattning om adaptiva kläder och bryta de negativa mönster som finns.

Mercedes-Benz Fashion Week i Ryssland 2014 skapade de den första kollektionen för adaptiva kläder där de utlyste en tävling och på så sätt hittade de bästa av designers.

Mode omsätter 1,2 biljoner dollar och bara i USA så omsätter modeindustrin 250 miljarder dollar om året. Kläder till personer med funktionshinder har det fokuserats väldigt lite på. Detta håller så sakta på att förändras och många stora designers har börjat att fokusera mer på mode för rullstolsburna. Tommy Hilfiger lanserade förra året en barnkollektion för rullstolsburna barn där han har samarbetat med Runway of Dreams. Tommy Hilfiger, IZOD och Calvin Klein har tillsammans utvecklat Van Heusen som säljer skjortor via Amazon.com. Mellan 2013 – 2015 sålde de 20 000 skjortor. Det är det störta samarbetet genom tiderna när det gäller kläder för funktionshindrade.

Det är många som engagerar sig i kläder för rullstolsburna och det håller på att ske en förändring, vilket glädjer mig oerhört mycket. Brist på kommunikation i samhället skapar en marknadsföring som inte når fram till alla. En som har märkt av detta är designern Izzy Camilleri som fick lägga ner sin kollektion IZ Collection. Hon säger i en intervju till tidningen Toronto Star att det är svårt att upprätthålla en kollektion som växer långsamt och att hitta en lönsamhet som håller.

Du kan läsa hela artikeln från New Mobility här.

Kram