Hej, i helgen åt vi vår första semla.
Säger du egentligen semla eller fastlagsbulle? Jag säger semla. Visste du att ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl. Betydelsen var dock endast den ljusa vetebullen utan fyllning, något som tillkommit senare.
Man äter semlor i hela Skandinavien och i Estland. I Norge och Danmark så kallas denna bakelse för fastelavnsbolle och innehåller då endast sylt och ibland även vaniljkräm. Även i Estland så är denna bakelse populär och heter då vastlakukkel.
Hetvägg – en föregångare till vår semla
Hetvägg är en semla/fastlagsbulle som man äter i ett fat med varm mjölk. Det är en gammal sed här i Sverige sedan 1700 talet. Ordet hetvägg kommer från det tyska ”heisse wecken” och betyder ungefär ”heta kilar”. Ordet kommer från när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.
Hur äter man hetvägg?
Du lägger semlan i ett fat och värmer sedan upp cirka 2-3 deciliter mjölk. När mjölken är varm så häller man den varma mjölken runt semlan. Man kan om man önskar även smaksätta mjölken med kanel, vanilj, kardemumma och/eller socker. Detta är kryddor som går fint ihop med semlan.
Vi åt vår första semla i helgen
I helgen så hade vi köpt semlor som vi hade till kaffet i lördags. Det är något speciellt att äta sin första semla/fastlagsbulle för året. Idag så är det ju ännu lite roligare då det finns så många olika varianter på semlor. Jag vill ha den traditionella med grädde och mandelmassa.
Jag är dock inte så förtjust i hetvägg utan vill avnjuta min semla med en kopp kaffe till. Kristoffer är som jag och vill också ha kaffe till sin semla. Så i lördags så som traditionen är hemma hos oss så var de hockey på tv:n fast nu även med denna goda bakelse. En perfekt lördag med andra ord, eller hur?
Jag vill önska er en fin måndag och en bra start på veckan.
Kram