Wheelwear

Rullstolsburen vs rullstolsbunden

Hej!

Nu är jag tillbaka igen efter ett litet sommaruppehåll. Hoppas att ni alla har haft en skön sommar!

Tänkte nu skriva av mig lite om ett inslag som jag häromdagen såg på Nyhetsmorgon och som i ärlighetens namn störde mig en aning. Det hela handlar om hur man använder de två orden rullstolsburen och rullstolsbunden när man pratar om en person i rullstol.

I inslaget jag såg använde personen jag lyssnade på ordet rullstolsbunden för att benämna en person i rullstol, men för mig har detta med ordet bunden en oerhört negativ klang då det låter som att personen har tvingats ner i sin rullstol. Om man istället använder ordet rullstolsburen så använder personen sin rullstol för att kunna ta sig framåt. Ni som läser detta kanske inte alls tycker att detta är något att göra en stor grej av. Jag tycker faktiskt att det är av stor vikt att man funderar lite på vad och hur man säger saker samt vad det kan ha för inverkan på den som lyssnar och tar emot det man säger.

Jag vill helt enkelt med detta inlägg försöka slå ett slag för att var och en tänker på vad man säger och hur man säger saker till varandra. För enligt mig spelar det en väldigt stor och viktig roll om vi skall kunna få till ett samhälle där vi alla har en plats oavsett funktionshinder, etnisk bakgrund eller sexuell läggning etcetera. Hur vi uttrycker oss gentemot varandra formar vårt samhälle och hur vi ser på andra människor. Vilket samhälle vill vi egentligen ha och leva i?

Om du som läser detta själv sitter i rullstol, tycker du att det är skillnad om någon säger rullstolsburen vs rullstolsbunden till dig eller spelar det dig kanske ingen roll? Jag vill gärna höra din åsikt i detta ämne så skriv gärna en kommentar här på bloggen.

Kram