Jag, Livsstil

Hösten är här

Hösten är här nu

Nu är hösten här, men det har väl ingen missat?! Löven på träden har så smått börjat att ändra färg, luften är mycket friskare och temperaturen kryper så sakta nedåt. Visst är det vackert när löven ändrar färg från grönt till rött och gult? Idag var jag ute och körde igenom ett skogsparti så var det så vackert med alla dessa olika färger på löven. Men inte lika kul när jag skulle köra till jobbet tidigare på morgonen och behövde skrapa rutan på bilen…

En annan sak som jag gillar med hösten är att luften är vad man brukar kalla “hög”. Det som är tråkigt med denna årstid är att efter höstdagjämningen så är det nu så mörkt ute.

Hösten är här
Löven på träden som skrifter färg i rött och gult.

Varför heter det höst?

Hösten är skördetid för många bönder. Men själva ordet höst har används i svenska språket ända sedan medeltiden, det vill säga sedan 15oo – talet. Men många språkvetare tror att ordet är betydligt äldre än så. Höst har utvecklats från ordet höster som har sina rötter i det germanska ordet harbusta.

Harbusta påminner om det engelska ordet harvest (skörd) men även det tyska ordet herbst (höst). Detta är bara en liten parantes. Jag personligen tycker det är intressant att veta olika ords ursprung, var de kommer ifrån och varför de heter som det gör. Man kan väl säga att jag är lite “nördig” på detta område.

Hösten är här
En flugsvamp.

Nu till helgen

Nu är hösten som sagt här och då är det tid för att bland annat rensa upp i trädgården. Vinterbona gräsklipparen skall också göras. Vi startar redan imorgon med att klippa ner några buskar och träd. Eller för att vara hel ärlig, vi gör inte detta utan får hjälp att göra det. Vissa av våra växter måste trivas för de växer så det knakar. Vad ska ni hitta på i helgen? Skriv gärna här och berätta.

Avslutningsvis så vill jag önska er en fin helg. Nu ska jag ta en promenad och njuta av hösten och alla de vackra färgerna.

Kram