Hej!
Jag hade ett intressant samtal häromdagen med Aline Groh där vi pratade om hennes arbete med att öka kunskap om människor med olika funktionsvariationer. Henne vision är ”full delaktighet för alla människor oavsett funktionsförmåga.” När vi pratade så hade vi mycket gemensamt och vill båda sprida kunskap i samhället.
– Det finns mycket okunskap när det gäller människor med olika funktionsvariationer. Många människor tror att alla är likadana och har samma erfarenhet. Men så är det inte, säger Aline. Detta är en vanlig fördom. Alla människor kan bidra i samhället med sin egen förmåga och ska bli sedda, hörda och framför allt bli tagna på allvar!
Varför brinner jag för detta?
Aline växte upp med en kusin som har en intellektuell funktionsnedsättning och har varit en del av hennes liv. Hon har alltid följt med på olika aktiviteter, på restauranger och varit och titta när jag har haft mina dansuppvisningar. Min kusin kan inte prata, behöver mycket hjälp i sin vardag och för längre sträckor sitter hon i rullstol. Det som jag har lärt mig är att det som är självklart för mig är inte så för alla: Alla människor kan ha ett bra liv och alla kommunicerar vi på olika sätt.
Detta gjorde att Aline började jobba med människor med olika funktionsvariationer vid sidan av skolan, och 2018 startade hon sitt företag. När Aline håller i sina utbildningar och föreläsningar anpassar hon innehållet efter vem som lyssnar. Det som Aline brukar prata om är kunskap om funktionsvariationer (och det kan exempelvis vara autism), livssituationer, olika stödformer och diskriminering. Hon tar upp olika ”real case” och citat från människor med olika funktionsvariationer. Jag brukar blanda forskning och teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter i mina föreläsningar, säger Aline.
Hon fortsätter med att berätta att hon har lärt sig mycket av sin kusin. Alla människor kan sprida glädje. Hennes kusin slutade att komma på hennes dansuppvisningar när publiken upplevde det störande att hon applåderade vid ”fel” tillfälle. Vem säger att man måste applåder vid ett visst tillfälle eller vara skapt på ett visst sätt för att passa in? Hon ville bara visa uppskattning och glädje när Aline dansade. Det är många som blir diskriminerade för att de inte passar in i den så kallade normen i samhället. När människor är olika så reagerar människor med att bli avvaktande och irriterade. Det är ett samhällsproblem när människor blir inskränkta för att de är olika. Genom att öka kunskapen om och förståelse för mänskliga olikheter kan samhället istället utvecklas.
Framtidsplaner
Aline berättar att hennes framtidsplan är att utbilda fler företag inom olika branscher. Under våren har jag släppt en distanskurs om autism på arbetsplatsen. Aline kommer även att hålla en utbildning om inkluderande ledarskap. Det är ett ledarskap där man arbetar för mångfald. Att människor kan vara sig själva på jobbet, alla människor kan bidra på sitt sätt på jobbet. Det finns många människor som inte vågar att berätta om sin livssituation på jobbet för att de är rädda för att bli diskriminerade. Detta tar energi både för individen och för arbetsplatsen. Det finns forskning om att inkluderande ledarskap ökar alla medarbetarnas närvaro på arbetsplatsen och prestationen blir bättre.
Du kan läsa mer på Alines hemsida här och jag rekommenderar dig även att följa henne på LinkedIn, Instagram & Facebook.
Kram