Forskning

Forskning?

Hej!

Jag har vänt ut och in på internet och letat på olika forskningssidor om det finns forskning kring mode och kläder för rullstolsburna. Jag hittar inget.. Tråkigt nog! I och för sig så har inte rullstolsburna annat mode än om man inte sitter i stol. Det som jag ville kolla är om det finns någon forskning kring funktionshinder och mode. Det hittade jag inte men jag har däremot läst en forskningsrapport om hur funktionshindrade bemöts i samhället.

Studien heter Bemötande – en studie om hur rullstolsburna blir bemötta i samhället och är skriven av Peter Allgurin och Joakim Johansson från Växjö universitet (2006)Här kan du läsa uppsatsen. Studien om bemötande handlar om bemötande i skolan för Peter och Joakim studerar till lärare och de kommer att möta elever med särskilda behov i sitt yrke som lärare.

Har också fått brev från mina läsare om att det har blivit illa bemötta när de har varit ute och shoppat och så skall det inte behöva vara idag 2016. Det var en tjej som inte fick handla i en helt vanlig matbutik utan kassörskan expedierade kunden bakom. Fruktansvärt att det förekommer över huvudtaget idag och att vi inte kan behandla alla människor lika oavsett om man sitter i rullstol eller ej. Vad tycker du?

Det finns forskning kring kläder och identitet och om olika material. Hittade en artikel om att snart så kan vi plocka material till kläder från träden. Häftigt! Eller hur? Det stod i artikeln att för att tillverka en T-shirt så går det åt 3000 liter vatten. Forskare har studerat cellulosan från träden som man sedan kan använda till klädtillverkningen. För att göra tyg så använder man fibrerna ur cellulosamassan och med det så spinner man långa trådar, som används sedan för att väva tyg med. Coolt! Det är framtiden tror jag.

Läs mer här

 

Kram