Mode, Orättvisa

Drömmar vs verklighet

Vad har du för drömmar?

I Industriländer så kan drömmar vara att köpa det senaste modet, senaste teknikprylarna eller en ny bil. Jag själv drömmer om att starta ett eget företag och att få jobba med min blogg på heltid. Jag vill göra skillnad i världen. Läser Andreas Carlssons bok “från idè till succ`e” och han skrev ett bra citat “if you can dream it – you can be it“.

I utvecklingsländer så är situationen en helt annan. Deras drömmar kan vara att få mat för dagen eller att kunna få ha tillgång till hjälpmedel. Skrev i mitt tidigare inlägg “Världens största minoritet, del 2” om olika fördomar och skam som finns – för att kunskap saknas! Det behövs utbildning för att öka kunskapen om olika funktionshinder. Så länge det finns olika konflikter, olyckor på arbetet och i trafiken så kommer världen att se ut som den gör.

Det är inte självklarhet att kunna ta sig in i offentliga byggnader eller att kunna ha tillgång till hjälpmedel. Medan vi har anpassa vårt kök, badrum och vi har inga höga trösklar. Vi har fått hjälp av kommunen med att anpassa vårt boende. Det är en lyx – för alla har inte samma möjlighet.

Vi i Industriländer styr hur utvecklingsländer ser ut genom att vi vill ha billiga priser på kläder och tekniska prylar. I Indien har fabriker i genomsnitt arbetsdag på nittio timmar i veckan. Det är helt sjukt!! Detta för att vi ska kunna köpa billiga kläder och datorer. Det är inte konstigt att det sker olika olyckor och att människor får olika sjukdomar för att dom jobbar med farliga kemikalier som ger sjukdomar som cancer och impotens. PLUS att dom inte kan överleva för att får lön är under minimun. Vi borde tänka vad vi köper och så länge vi vill köpa det billigaste – kommer världen att se ut som den gör.. VI borde tänka globalt!!