Jag, Livsstil

Anhörig

Hej!

Att vara anhörig till någon som har ett funktionshinder har jag inte skrivit om tidigare här på bloggen, men nu är det dags. Jag har i över tjugo år arbetat som undersköterska inom vården och mött många människor med olika funktionshinder och funktionsnedsättningar. Men det är inte alls samma sak som att leva med en person som är rullstolsburen. Jag ser Kristoffer för den person som han är och det är den personen som jag älskar. Visst, vi har olika sätt att ta oss fram men likheterna är betydligt fler. Jag tycker helt enkelt att vi i Sverige måste bli ännu bättre på att lyfta fram alla människors lika värde. Vi har kommit en bra bit på vägen, betydligt längre än många andra länder, när det till exempel gäller tillgänglighet till offentliga byggnader, affärer också vidare. Men det finns fortfarande många med funktionshinder, med en annan hudfärg eller HBTQ personer som dagligen blir diskriminerade i Sverige 2020. Det är inte OK!

Jag vill också med min blogg visa hur jag och Kristoffer lever vårt liv och att det inte är någon större skillnad från andras liv. Det är lite därför som jag har några inlägg ibland när vi exempelvis arbetar i trädgården eller gör en utflykt.

Jag och Kristoffer är gifta sedan tre år tillbaka. Redan från början var vi som vilket par som helst och har aldrig gjort någon större grej av Kristoffers funktionshinder. Vi har kört bil till Kroatien, bokat flygresor och gjort ett antal mini-semestrar runt om i Sverige. Något som jag som anhörig till någon med funktionshinder har lärt mig genom åren är att det krävs lite mer planering när vi ska ut och resa som exempelvis bokning av hotellrum (att rummet är anpassat) och att vi har assistans på och av flygplan också vidare. Jag tror att många som är anhöriga till någon som har ett funktionshinder känner igen sig i just detta med lite mer planering vid exempelvis resor.

Anhörig

För mig som älskar att planera och skriva listor på allt så gör det verkligen ingenting om det blir lite extra planering utan jag tycker bara att det är kul. Min man däremot är inte riktigt lika intresserad av detta, men är desto bättre på andra saker. Vi kompletterar alltså varandra rätt så bra! Om du är anhörig till någon som har ett funktionshinder och känner att du skulle vilja dela med dig av dina erfarenheter till andra så skriv gärna här på min sida.

Kram