Hej!
Jag har på senare tid läst en del forskningsrapporter om kläder och mode och dess betydelse för oss.
De rapporter som jag har läst är:
- Turn Trash into Treasure av Filippa Karlsson & Pauline Krogsböll
- Vilken respekt inger jag i mjukisbyxor? av Yasmine Mejdi & Agnes Bergendahl
- Man kanske ska tänka på vad det är man vill förmedla med sina kläder av Isabelle Gustafsson, Jennifer Winslööw
Visste du att över 60 % av svenskarna slänger sina, i många fall fullt användbara, kläder i hushållssoporna? Totalt så slängs det 8 kg per person varje år!
Det finns mycket att göra när det gäller klädindustrin, men det görs trots allt en hel del. De flesta butiker har numera en tjänst för att ”panta” sina kläder och för det får kunden en rabattkupong. Många klädbutiker tar också emot kläder som lämnas in, även om de inte är från den egna butiken. Det var, enligt statistik som jag tagit del av, 3 av 4 klädföretag som var engagerade i hållbarhetsfrågor år 2016. Nu på senare tid så har det även kommit en ny lag som säger att butikerna skall ta ut en avgift för plastpåsar i affärerna. Lagen, som kom den 1 juni i år, har gjort att butikerna använder cirka 60 % färre plastpåsar vilket motsvarar 2,5 miljoner påsar.
Konsumtionen av kläder har ökat med 50 % sedan 2004 och ett par av de största anledningarna till det är så kallad fast fashion och att modet ändras i allt snabbare takt. Det handlar om att ha rätt produkt på rätt plats! I genomsnitt använder en kund ett plagg max 10 gånger. Det gör att massproduktionen har ökat, det vill säga att kunder köper kläder som de egentligen inte behöver. Det är ett slit- och släng beteende.
Detta har på senare tid skapat en ny rörelse som är motsatsen till fast fashion och det kallas således för slow fashion. Slow fashion innebär en ”antikonsumtion” och att vi ska värna om hållbarheten och miljön. Med det menas till exempel att vi kan återvinna våra kläder i allt större grad än vad vi gör idag. Det används även en stor del kemikalier och vatten när kläder ska tillverkas och det påverkar i sin tur miljön negativt. Nu har därför fler klädbutiker börjat med att sälja ekologiska kläder och det är bra!
Som jag har skrivit om tidigare så ligger det mycket i detta med kläder, till exempel hur vi blir bemötta beroende på hur vi är klädda. Vi väljer också kläder utifrån vilket jobb vi har och vårt social nätverk. Vi kommunicerar med de kläder som vi har på oss, vare sig vi är medvetna om det eller ej. Alltså vi berättar vem vi är med vilka kläder vi har på oss.
Gäller detta alla?
Inom olika yrken så finns det klädkoder och uniformer men hur ser vi på exempelvis mjukisbyxor?
När jag läser forskningsrapporter så sitter makten i kläderna och på olika jobb så finns det olika klädkoder. Många vill vara professionella och då gäller det att ha ”rätt” kläder på sig.
Det beror naturligtvis på vilket jobb man har men är viktigare än man kan tro i de flesta sammanhang.
Skulle du till exempel kunna ha mysbyxor på dig på ditt jobb? Vad är viktigt för dig när du väljer vilka kläder du har på dig? Väljer du kläder efter om de är praktiska, snygga eller bekväma?
Sitter man då i rullstol eller har någon form av funktionsnedsättning och inte kan köpa kläder i vanliga ”butiker” men ändå är yrkesverksam och vill se bra ut så blir problemen uppenbara. Hur gör man då?
Människor med någon form av funktionsnedsättning har, som jag tagit upp flera gånger tidigare, problem att köpa byxor, kostymer och ytterkläder i vanliga butiker och det enda som egentligen sitter bra är mjukisbyxor. Då är nu frågan, om en rullstolsburen som jobbar på kontor vill använda en kostym i sitt arbete, var köper hen den? Visst kan man köpa en kostym i en vanlig affär som vem som helst, men då måste man i vilket fall som helst få tag i någon som kan sy om den och det blir inte hållbart i längden. För att inte tala om att det blir dyrt!
Funktionshindrade är således en grupp som står lite utanför samhället när det gäller kläder. Klädbutikerna är i en förändringsfas när det gäller hållbarhet och att kunden skall kunna återvinna sina kläder och jag hoppas att denna förändringsfas även skall komma att gälla vilka kunder man gör kläder åt så att det inom en inte allt för avlägsen framtid finns kläder för rullstolsburna i vanliga klädbutiker. Alla vill kunna köpa kläder som sitter bra och känna att de är klädda rätt på sitt jobb eller på sin fritid. Kläder är en stor och viktig del av vår identitet!
Kram