Hej!
Har hittat en väldigt intressant artikel som publicerades i The Guardian i juni 2018. Artikeln har rubriken ”Why are there more clothing lines for dogs than disabled people?” och skrevs av Frances Ryan. Den handlar om hur svårt det är att hitta kläder som är anpassade för funktionshindrade och författaren menar att det är lättare att hitta kläder för hundar än för rullstolsburna. Hur kan det komma sig att det är så? Ska det verkligen få vara så? Funktionshindrade är en nischmarknad samtidigt som det är den störst växande minoriteter enligt FN.
Jag har många gånger skrivit om Camelleri och hennes arbete med att utforma klädkollektioner för rullstolsburna människor. Hon är även hon med i denna artikel på grund utav att hon helt nyligen startat IZ Adaptive. Deras webbplats är väl värd ett besök och du når den genom att klicka här.
I artikeln står även om en kvinna i Los Angeles som heter Stephanie Thomas och som skapat Cur8able.com som är en blogg som handlar om kläder för funktionshindrade. I USA har man kommit en bit längre än vad vi har här i Europa när det gäller rullstolsanpassade omklädningsrum i butiker som är vanligt där, men när det gäller kläder som anpassade så är det ungefär lika dåligt utbud av det där som här. Stephanie säger ”Varje gång jag går in i en butik kan du höra mig mumla. Ramper? Omklädningsrum? Men inga kläder?” Det händer dock lite på klädmarknaden när det gäller anpassade kläder för klädskaparen Tommy Hilfiger lanserade 2016 en kollektion av adaptiva kläder för barn och utökade 2017 sortimentet till att även gälla för vuxna. Våren 2018 har modellen och paralympiska guldmedaljören Jeremy Campbell stått modell för en helt ny och färgstark modekollektion från Tommy Hillfiger. Tommy Adaptive kommer att lanseras 2019 i England. Enligt FN så har 1 av 5 personer i England och Wales någon form av funktionsnedsättning och lika stor andel finns i USA.
Om nu funktionshindrade är den snabbast växande minoriteten enligt FN så varför finns det då fler kläder till hundar än för funktionshindrade? Tommy Hilfiger är en sällsynt designer med sin adaptiva kollektion. Kan detta kanske vara ett litet steg i rätt riktning till att förändra marknaden och att fler tar efter, vad tror du? Jag vill gärna höra din åsikt och vill mer än gärna ha till en diskussion om ämnet här på bloggen.
Ytterligare en som det skrivs om i artikeln jag hittat är Emma McClelland som har startat klädmärket Kintsugi som är en modekollektion för funktionshindrade. Syftet med kollektionen är att den ska vara modern och tillgänglig på marknaden. Hon berättar i artikeln att hon blev förvånad och bekymrad när hon insåg att de kläder som idag finns för funktionshindrade var beiga och långt i från moderiktiga. Hon tycker alltså att funktionshindrade är åsidosatta även när det gäller mode, vilket hon vill försöka ändra på.
Stephanie menar att butikerna idag inte ser funktionshindrade som en modekund med behov av att ha snygga kläder och vill därför ha till stånd en diskussion och förändring av synen på funktionshindrad. Vi måste börja prata om funktionshindrade som en naturlig del i vårt samhälle och inte som att det är en nischmarknad.
Vill du läsa hela artikeln som jag skrivit om ovan så hittar du den här.
Nu tar jag lite semester men återkommer med nya inlägg här på bloggen under vecka 33. Jag kommer att hålla koll på mina mail och ifall ni skriver några rader på min blogg så kommer jag att se till att det publiceras. Ha en skön sommar!
Kram
Ett problem är ju också priserna för sådant här som trots att vi som grupp är generellt fattigare än människor generellt så är det ofta svårt att få tag i billigare anpassningar. Självklart tycker jag att det ska finnas möjlighet att välja high-end kläder men få av oss har ju möjligheten att betala för ens HM-kläder så det är ju viktigt att det ändå finns en bred range av priser.