Modebranschen för funktionshindrade är sex år efter!
Helt ärligt så är modeindustrin för rullstolsburn sex år efter den ”vanliga” modeindustrin. Nu i helgen så har jag funderat på mitt inlägg om hållbarhet och mode som jag publicerade i fredags. Angående den vanliga modebranschen som omsatte 336,1 miljoner euro per år framtill 2020. Medans modebranschen för funktionsnedsatta beräknas omsätta nästan lika mycket, 330 miljarder euro per år men då till år 2026. Jag vet dock inte hur mycket modebranschen för funktionsnedsatta omsätter idag men tror inte att det är någon större skillnad per år nu. Varför är kläder för rullstolsburna så mycket efter den ”vanliga” modeindustrin?
Sex år efter den ”vanliga” modeindustrin
Varför är de så stor skillnad mellan branschen för kläder för rullstolsburna och kläder för icke rullstolsburna. Om man tänker utifrån ett behov när det gäller kläder och mode så har modeindustrin inte fångat upp målgruppen funktionshindrade. Vad behövs då göras för att modeindustrin ska fånga de som har ett funktionshinder? Visst, modeindustrin överlever på alla de som inte är funktionshindrade men i alla fall. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad industrin måste göra för att fånga upp de som har ett funktionshinder, men konstaterar bara att det är ett växande problem. Här nedan hittar du en lista på hur det ser ut runt om i världen när det gäller funktionshindrade människor och hur många människor det problem jag försöker belysa egentligen berör:
-
- I Sverige är 150 000 rullstolsburna. Detta motsvarar cirka 1,42% av befolkningen. Detta är dock ingen exakt siffra eftersom man inte får föra statistik på antal rullstolsburna.
- Internationellt är det 250 miljoner människor som har någon form av funktionshinder.
- Nordamerikanska gruppen av funktionshindrade utgör cirka 41,9% av alla funkttionshindrade.
- Europeiska gruppen av funktionshindrade utgör cirka 30% av alla funkttionshindrade.
- Den snabbast växande andelen funktionshindrade finns i Asien.
Så hur kan då funktionshindrade vara så åsidosatt när det gäller kläder? Vad tror du? Det är faktiskt fler och fler som hamnar i rullstol men ändå är denna grupp åsidosatt och diskriminerad när det kommer till kläder.
Förändra världen
Jag kan dock inte förändra hela världen det inser jag. Men jag vill verkligen försöka att göra en liten förändring när det gäller kläder för rullstolsburna. Jag hoppas att någon finner glädje i att kunna ha de kläder som som jag har gjort. Det kommer att glädja mig oerhört och värma i mitt hjärta.
För att avsluta med något positivt så kan jag säga att det nu finns några butiker som har börjat med att sälja kläder för rullstolsburna. I liften skala. Bland annat Gina Tricot (endast via näthandel) och Dressmann har gjort byxor som är lite högre i midjan. Jag tycker att detta är bra och ett litet steg i rätt riktning. Hoppas nu att fler hakar på denna trend.
Kram
2 svar på “Modeindustrin är”