Artikel, Livsstil

Rullstolsburen eller?

Hej! Vad säger man egentligen rullstolsburen eller rullstolsbunden?

Helt ärligt så tänker jag nu skriva av mig lite. När jag fortfarande pratar med folk så säger de än idag rullstolsbunden och inte rullstolsburen. Det hela handlar om hur man använder de två orden rullstolsburen vs rullstolsbunden när man pratar om en person i rullstol. Det är det som mitt inlägg idag handlar om!

Rullstolsburen vs rullstolsbunden

Rullstolsburen vs rullstolsbunden
En hand på hjulet på rullstolen.

Rullstolsbunden

När jag pratar med folk så säger folk fortfarande rullstolsbunden för att benämna en person i rullstol. För mig har detta med ordet bunden en oerhört negativ klang. Jag tycker att det låter som att personen har tvingats ner i sin rullstol.

Rullstolsburen

Om man istället använder ordet rullstolsburen så använder personen sin rullstol för att kunna ta sig framåt. Ni som läser detta kanske inte alls tycker att detta är något att göra en stor grej av. Jag tycker faktiskt att det är av stor vikt att man funderar lite på vad och hur man säger saker. Vad det kan ha för inverkan på den som lyssnar och tar emot det man säger.

Vilket samhälle vill vi ha

Slutligen så vill jag helt enkelt med detta inlägg försöka slå ett slag för vad man säger och hur man säger det till varandra. För frågar du mig så spelar det en väldigt stor. När allt kommer omkring så handlar det enligt mig om vilket samhälle vi vill ha oavsett funktionshinder, etnisk bakgrund eller sexuell läggning etcetera.

Hur vi uttrycker oss gentemot varandra formar vårt samhälle och hur vi ser på andra människor. Vilket samhälle vill vi egentligen ha och leva i? Om du som läser detta och själv sitter i rullstol tycker du att det är skillnad om någon säger rullstolsburen eller rullstolsbunden till dig? Eller spelar det dig kanske ingen roll, du uppfattar ändå båda orden på ett likartat sätt? Jag vill gärna höra din åsikt i detta ämne så skriv gärna en kommentar här på bloggen.

Kram