Mode, Tips

Tips på klädval

Hej, tips kring inköp av kläder för någon i rullstol

I detta inlägg kommer jag att ge lite tips på vad jag tycker att man bör tänka på vid köp av kläder till någon i rullstol. Kristoffer köper ju de flesta av sina kläder själv men jag är ju ändå med och vi diskuterar dessa köp tillsammans. Så jag tycker ändå att jag har några års erfarenhet av detta. Vad är då egentligen skillnad mellan “sittande mode” och “vanligt” mode? De saker som jag diskuterar här om vad du behöver tänka när du köper kläder tror jag kan göra stor skillnad för att kläderna skall sitta snyggt och passa bra. Det är många som är engagerade i denna fråga men även har frågor till mig kring var man kan hitta snygga, väl fungerande kläder.

Byxor ett stort problem

Problem med byxor handlar oftast om hur de är sydda och att de inte är tillräckligt långa. När man då sitter ner så kasar byxorna ner ännu mer vilket gör att man visar halva rumpan. Detta är ett stort problem för många rullstolsburna. Byxor som inte har en tillräckligt benlängd kan också vara ett problem. Detta har jag skrivit om många gånger här på bloggen.

Många byxor för kvinnor är ofta högre i midjan medans de för män oftast är korta i midjan. Varför det är så vet jag inte men för rullstolsburna blir alltså detta ett stort problem. Detta gör att en rullstolsburen person mer eller mindre alltid behöver ha hjälp med att sy om byxor som kan köpas i vanliga affärer. Eller leta upp de få köpställen med anpassade byxor som finns.

Tips på
En man som sitter i rullstol vid havet. Tips på hur kläder kan sitta om de inte är anpassade.

Långa tröjor och jackor

När det gäller tröjor så är de man köper i vanliga butiker allt som oftast för långa och för snäva. När man sitter i rullstol så behöver tröjorna ha betydligt mer plats då man rör armar och överkropp på ett helt annat sätt än andra. Men om man då väljer en större och rymligare tröja så blir det istället för mycket tyg runt midjan. Ett annat problem är jackor som allt som oftast är för snäva runt axlarna. Detta gör att man inte kan röra armar och överkropp som man behöver.

Många som sitter i rullstol blir breda över axlarna då man arbetar mycket med dessa muskelgrupper. Då kan det vara ett problem att hitta jackor och tröjor som har en passform som funkar. Många kläder som man köper är figursydda och detta gör att det helt enkelt är för snävt.

Avslutningsvis

Som sagt så finns det en hel del att tänka på när man köper kläder till någon i rullstol. När det gäller kläder till kvinnor i rullstol så finns det problem även där. Jag har dock i detta inlägg inriktat mig mest på män då jag ju har mest erfarenheter från min “gubbe“. Jag kommer framöver att återkomma till detta ämne och då diskutera mer ur ett kvinnligt perspektiv.

Är du precis som jag intresserad utav dessa frågor så skriv till mig här på bloggen så kan vi försöka att få igång en diskussion i detta ämne.

Jag kan dock avslutningsvis säga att de bekymmer som jag pratat om i denna text är sådant jag försökt att “bygga bort” i den klädkollektion som jag tagit fram. Om du har fler tips på saker att tänka på gällande klädval så hör av dig!

Kram